通知与公告

Uniqueness of planar vortex patch in incompressible steady flow

2017年10月30日 08:16  点击:[]

学术报告

报告题目:Uniqueness of planar vortex patch in incompressible steady flow

报告人:彭双阶  教授

报告校内联系人:代国伟

联系方式:84708351-8135

报告时间:20171029日上午930-1030

报告地点:创新园大厦A1101

报告摘要:In This talk, we investigate  a steady planar flow of an ideal fluid in a bounded domain  and focus on the   vortex patch problem with prescribed vorticity strength. There are two methods to deal with the existence for this problem: the vorticity method and the stream function method. A long standing open problem is whether these two entirely different methods result in the same solution. We will give a positive answer to this problem by studying the local uniqueness of the solutions. Another result obtained in this paper is that if the domain is convex, then the vortex patch problem  has a unique solution.

告人简介:彭双阶,华中师范大学数学与统计学学院院长、教授,博士生导师,杰出青年科学基金获得者。2012年入选首批"湖北省高端人才引领培养计划"。曾获得教育部自然科学二等奖和湖北省自然科学奖一等奖国家级教学成果奖二等奖。先后主持了国家自然科学基金面上项目、教育部科学技术重点项目、教育部博士点基金、留学归国人员科研启动基金等项目,正主持教育部"长江学者与创新团队"发展计划(滚动支持)、国家自然科学基金重点项目、湖北省自然科学基金计划创新群体项目等项目。

研究方向:非线性泛函分析。

长期从事非线性泛函分析和偏微分方程的数学理论研究。共发表学术论文80余篇,其中多篇论文发表在Adv.Math.Arch.Ratinal.Mech.Anal.Proc.Lond.Marh.Soc.Math.AnnTrans.Amer.Math. soc.Indiana Univ. Math. J Ann.I.H.Poincaré- AN J Funct. Anal.Comm.PDEs Calc.Var.PDEs等重要学术期刊上,其研究成果引起了国内外专家的广泛关注,被美国、德国、意大利、澳大利亚等国家的数学家大量引用或推广,用来解决其它的问题。

数学科学学院

20171026

上一条:Quadrilateral and hexahedral mesh generation based on surface foliation theory 下一条:【学术报告】第九届全国算子理论与算子代数会议